dinsdag 14 februari 2012

Desktop Virtualisatie


De push naar desktop virtualisatie technologie is in eerste instantie ontstaan bij organisaties die met succes server virtualisatie geïmplementeerd hebben. De ROI en vermindering van het geïnvesteerde kapitaal ten behoeve van de server hardware die hier bereikt is doen vermoeden dat een soortgelijke kostenbesparing zou kunnen worden gevonden bij het toepassen van desktop virtualisatie.


Het vermoeden dat desktop virtualisatie zou leiden tot het beperken van andere kopzorgen waaronder beheer, beveiliging, back-ups en het verminderen van door de gebruiker veroorzaakte systeem problemen is inmiddels bewezen als waar.

De desktop virtualisatie technologie wordt in een snel tempo volwassen en nieuwe benaderingen zoals desktop as a service (DaaS) en beheerde offline desktops zijn de kinderschoenen ontgroeid. De markt zelf is aan het consolideren en grotere leveranciers verwerven unieke kleinere bedrijven om nieuwe functionaliteiten en toegang tot nieuwe doelgroepen te krijgen.

Bestaande belemmeringen voor effectief desktop management en het lagere IT-budget in de afgelopen recessie, heeft ertoe geleid dat vele ICT verantwoordelijken hebben gekozen voor virtualisatie. 
     

Kwantificeerbare voordelen

Kosten van de werkplekken kunnen omlaag omdat de eisen aan de werkplek hardware lager zijn. De levensduur van bestaande werkplekken kan worden verlengd en waar nodig kunnen werkplekken worden vervangen door Thin-Clients. Ook het beroep op ondersteuning zal verlagen waardoor een verhoging van de efficiency van IT beheer en prijs efficiëntie kan ontstaan.

(Een deel van) het kostenvoordeel komt te vervallen doordat kosten op het vlak van hard en software nodig voor de inrichting van werkplek virtualisatie moeten worden gemaakt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de werkplek op datacenter hardware komt te draaien. Deze hardware is vaak vele malen duurder dan desktop hardware. Desktop hardware die je overigens nog steeds nodig hebt (fat of thin) en dus moet blijven beheren. Hoe geoptimaliseerd dit soms ook is.

Functionele voordelen

De mogelijkheid om data van eindgebruiker te verplaatsen naar een data center waardoor security risico’s afnemen, back-ups efficiënter kunnen worden ingericht en compliancy beter kan worden nageleefd. Daarnaast ontstaan meer mogelijkheden om de virtuele desktop vanaf ieder device te benaderen.

Organisatie voordelen

De traditionele spanning tussen IT en de organisatie kan afnemen ten gevolge van desktop virtualisatie  omdat virtuele werkplekken eenvoudiger kunnen worden gemanaged en beveiligd dan standaard werkplekken. Virtuele werkplekken kunnen ook de beleving van gebruikers verhogen in vergelijk tot verouderde werkplek hardware en uitrol van nieuwe software kan sneller voor grotere groepen plaatsvinden

Leverancier

Belangrijk is de selectie van de juiste technologie leverancier van deze diensten waarbij moet worden gekeken naar hun mogelijkheden en toekomst strategie. Welke diensten leveren ze en in welke mate sluit dit aan op de behoefte van de organisatie.

Een leverancier zou verder moeten worden geselecteerd op basis van zijn capaciteiten om middels gecentraliseerde management-oplossingen gebruik te maken van gecentraliseerde virtuele desktop-en gedistribueerde virtuele desktop delivery-modellen. 

Succesvolle werkplek virtualisatie

De techniek is inmiddels volwassen maar zijn de mensen (eindgebruikers) en de procesvoering binnen het bedrijf dat ook?

Het is niet een taak van een operationele ICT-afdeling om dat te bepalen. Dit dient door het bedrijfsmanagement bepaald en gedragen te worden.

Desktop virtualisatie moet een oplossing zijn die bijdraagt aan organisatieontwikkeling, niet een technisch snufje van de ICT-afdeling. De eindgebruiker moet daarom vanaf het begin bij het hele transitieproces worden betrokken, er moet een duidelijke visie zijn binnen de organisatie en de mensen moeten meegenomen worden in dit 'nieuwe werken'. Hierdoor wordt acceptatie en begrip gekweekt en zal de weg naar innovatie ingeslagen worden samen met de belangrijkste doelgroep, de eindgebruiker

link naar artikel uit technet magazine: Een werkplek op maat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten